De Groenwerker - Tuinen en Bedrijfsgroen: ontwerp, aanleg & onderhoud
RSS

Recente posts

Wat te doen in de tuin in December?

Categorieën

De tuinkalender

Archief

décembre 2013

Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

Wat te doen in de tuin in December?

De tuin in December

In de wintermaanden is het vrij rustig in de tuin. Ook voor de tuinaannemer is dit een rustige maand.

sneeuwlandschap! sneeuw ruimen?Wat kan er dan wél gebeuren in December?

Eerst en vooral is dit dé ideale periode om te plannen. Of het nu enkel gaat om een paar nieuwe borderplanten, of de volledige aanleg van je tuin, nu is er de tijd om rustig te bekijken wat je nu precies wil gaan doen.

Kijk ook je tuinmachines na en geef ze een winteronderhoud, zo vermijd je problemen in het voorjaar!

Verder is er in December (wanneer het niet vriest) ook nog steeds de mogelijkheid om bomen en struiken met blote wortel aan te planten. 

tuin onderhoud herfst = blad blazenVergeet ook zeker niet het gevallen blad van de gazon en uit de dakgoot te ruimen. Probeer wél te vermijden van op het gras te lopen als dit bevroren is...

Wanneer het nog niet zou gebeurd zijn, is het nu hoog tijd om je borders met vaste planten winterklaar te maken! Kijk ook even alle planten in pot na, zet ze zo nodig binnen of pak ze in om ze te beschermen tegen de vorst.

fruitbomen snoeien, voorjaarssnoeiWat snoeien in December betreft, geldt dezelfde regel als met het aanplanten: niet bij vriestemperaturen! Dit is de ideale periode om appelbomen, perelaars, bessenstruiken en (sier)druiven te snoeien. Wil je een té breed geworden beukenhaag of haagbeuken haag terugzetten? Dan is het nu hét moment om dit werkje uit te voeren. Let er wel op dat dit op een vakkundige manier gedaan wordt, om te vermijden dat je volledige haag kapot is!

Bij droog en vorstvrij weer kun je ook het tuinhuis en/of de houten afsluiting behandelen met een houtconserveringsmiddel. Ook veelgebruikte tuinpaden of terrassen kunnen nu reeds mos- en algenvrij gemaakt worden, zo vermijd je dat er ongelukken gebeuren door de gladheid. Paden en terrassen die je in de winter niet gebruikt, kun je ook in het voorjaar mos- en algenvrij maken.

tuinaannemer pieter de clercq, degroenwerker.be, gavere, gent, sneeuw ruimenBij sneeuw en winterse gladheid vermijd je best van zout te strooien. Gebruik zand of chemische dooikorrels, deze zijn niet schadelijk voor je planten en je bestrating! Probeer ook zoveel mogelijk van de sneeuw eerst te verwijderen met sneeuwschop of sneeuw-veegmachine. Door het verwijderen van dikke sneeuwpakken op coniferen vermijd je uitbuigen/uitbreken van takken.

Vergeet in December tenslotte ook de vogels niet. Wintervoer is altijd welkom!

Geniet van je wintertuin!

0 Reacties op Wat te doen in de tuin in December?:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment